Pospsych

Medische informatie online

Gekke weetjes over het menselijk gedrag

2 min gelezen
Menselijk gedrag

Mensen en hun gedragingen, het geeft dagelijks stof tot nadenken. Waarom handelen we zoals we handelen? Veel van onze handelingen doen we onbewust. Lees in dit artikel enkele rare feitjes over het menselijk gedrag. Benieuwd waarom je je op een bepaalde manier gedraagt in een bepaalde situatie? Misschien word je door dit artikel te lezen iets wijzer. 

Relevante link: Psyon

Hetzelfde doen als de ander, zorgt voor empathie

Als je in gesprek bent met iemand, dan waardeert de ander je sneller als je je ongeveer hetzelfde nadoet. Doe dit wel op een subtiele manier. Als de persoon met wie je date voorover buigt en lacht, dan ben jij geneigd om dit ook te doen. Als je niet reageert op een vriendelijke manier of niet het gedrag kopieert dan krijgt de persoon minder empathie voor je.

Korte stressmomentjes zijn goed

Als je kortdurende stress ervaart, dan verhoogd dit het belang van iets. Als je iets belangrijk vind en daardoor dus stress ervaart, laat je merken dat je iets belangrijk vind. Je zult hierna alerter zijn en ervoor zorgen dat het geregeld wordt. Langdurige stress is niet goed voor je hart, je gemoedsstaat en je hersenen.

Lekkere geur zorgt voor meer blijheid

Geuren kunnen invloed hebben op het gedrag van consumenten. Het kan daarnaast de stemming van de consument beïnvloeden. In kledingwinkels verspreiden ze weleens de geur van gewassen katoen. Door de geur van nieuwe en schone kleren gaan mensen sneller over tot een aankoop.

Groepsdiscussie zorgt voor een kloof

In Nederland discussiëren we vaak graag over knelpunten. Vaak komen we hier juist geen steek mee verder. Het vergroot vaak de kloof tussen mensen. Het is dus aan te raden te kijken naar overeenkomsten.

Basisemoties tonen over de hele wereld

Je zult wel denken dat door culturele verschillen mensen anders hun emoties tonen. In de basis reageren we bijna overal hetzelfde. De wijze waarop blijdschap, verdriet of boosheid wordt getoond is vrijwel overal hetzelfde. Natuurlijk is verschil in ingetogenheid en uitbundigheid. Maar het is vaak gelijk duidelijk welke emotie iemand uitbeeldt.