Pospsych

Medische informatie online

Online therapie door corona sneller mogelijk

3 min gelezen

We leven momenteel in bijzondere tijden. Als gevolg van het Coronavirus bevinden we ons in een verplichte quarantaine. Dat betekent dat we met het hele gezin thuis zitten, de hele dag, de hele week, de hele maand. De een wordt gek van zijn of haar partner, terwijl de ander gek wordt van de kinderen, die hyperactief en onrustig zijn in deze lastige periode. Gelukkig worden de maatregelen langzaamaan, stapje voor stapje, versoepeld. En dat is fijn. Niet alleen voor de economie, maar ook voor onze mentale gezondheid. Want het gaat je niet in de koude kleren zitten. Zeker niet wanneer je al te maken hebt met psychische klachten. Online therapie bij een online psycholoog kan dan de uitkomst bieden.

Het verband tussen corona en psychische klachten

Het isolement waarin we ons bevinden, is voor de een makkelijker dan voor de ander. We zijn allemaal op onszelf aangewezen en brengen het grootste deel van de dag tussen 4 muren door. Even op bezoek bij je beste vriendin of gezellig een dagje winkelen en een hapje eten zit er niet in. Voor mensen die zich hiervoor al somber en eenzaam voelden, kan dit een zeer angstige, onzekere tijd zijn. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat er extra druk op de psychische zorg is komen te liggen door corona. Zo ervaren meer mensen stress en depressieve klachten.

Over online therapie

Als gevolg van de huidige maatregelen rondom het Coronavirus zijn gesprekken op locatie momenteel niet haalbaar. Dit kan een domper zijn voor mensen die doorgaans wekelijks een gesprek op locatie met hun therapeut hebben. Voor deze mensen is dat wekelijkse gesprek erg belangrijk. Maar er is een oplossing: online therapie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij DenkPro, een psycholoog in Gouda. Online therapie vindt plaats via beeldbellen. Op die manier is toch direct contact tussen psycholoog en cliënt waarbij ze elkaar kunnen zien. Als aanvulling op het beeldbellen worden er dan ook online oefeningen aangeboden, zodat je ook tussen de sessies door bezig blijft.

De voordelen van online therapie

Wellicht twijfel je over de effectiviteit van online therapie. Toch wijst onderzoek uit dat online therapie net zo effectief kan zijn als reguliere therapie. Het is zelfs zo dat deze manier van therapie laagdrempelig is, waardoor psychisch leed door vroegtijdig ingrijpen beperkt kan worden. Een groot voordeel van online therapie is natuurlijk dat het 24/7 toegankelijk is. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Beeldbellen, online coaching en online oefeningen zijn voor altijd toegankelijk. Bovendien bevindt je je in je eigen vertrouwde omgeving, waardoor de concentratie hoog is en je niet snel zult worden afgeleid. Dit zorgt ervoor dat je sneller tot de kern komt.

Andere tips

Wat kun je zelf tussen de sessies door thuis doen om je klachten te verlichten? Veel meer dan je waarschijnlijk denkt. Zo kan het verstandig zijn om niet de hele dag door naar het nieuws te kijken en op social media bezig te zijn. Het is beter om de stroom aan informatie te beperken, zeker wanneer het slecht nieuws omtrent het Coronavirus betreft. Daarnaast is het goed om verbonden te blijven met familie en vrienden. Bel en app regelmatig zodat je je niet alleen voelt. Ook structuur en routine kan helpen, zeker wanneer de verveling toeslaat. Zorg er ook  voor dat je dagelijks voldoende beweegt. Voldoende beweging is belangrijk voor je mentale gezondheid. Hetzelfde geldt voor een goede nachtrust en een gevarieerd dieet.