Pospsych

Medische informatie online

Urn van glas, koper of staal?

3 min gelezen

Na het overlijden van een dierbare kiezen veel mensen ervoor de as te bewaren in een mooie urn. Maar neem je een urn van keramiek, glas of brons? Of toch misschien eentje van messing of hout? We lichten enkele materiaalsoorten en hun sterke kanten hier nader toe.

Urn van glasfiber

Heel bijzonder is een urn van glasfiber. Zo’n urn heeft een moderne uitstraling. Vaak wordt gebruik gemaakt van felle, heldere kleuren. De urn is gemaakt van gips, hars en glasfiber (een dunne vezel van glas). Een glasfiber urn weegt niet veel en gaat niet snel kapot.

Organische materialen

Een bio-urn van organische materialen wint aan populariteit. Deze urn is biologisch afbreekbaar. Veel biologische afbreekbare urnen kunnen ook te water worden gelaten. Begraaf je een bio-urn van biologische klei dan duurt het vaak één à twee weken voordat deze is ontbonden. In het water lost de urn op in een half uur. Zo wordt de as van de overledene op een mooie en symbolische manier teruggegeven aan de aarde.

Hout

Hout is ook een geschikt materiaal voor een mooie urn. Denk aan houtsoorten als mahonie, bamboe, eiken, vuren, elzen, esdoorn, grenen of walnoot. Hout is alleen bedoeld voor binnen, omdat de urn buiten uiteindelijk zal vergaan.

Urn van metaal

Wil je een urn buiten neerzetten dan kun je het beste kiezen voor een metalen urn. Deze kan zijn vervaardigd van messing, staal en/of aluminium. Een speciale laklaag zorgt dat de urn mooi glanst en beschermt is. Deze urnen zijn vaak gedecoreerd. Een nadeel van een metalen urn is dat bijvoorbeeld een bronzen urn kan gaan roesten. Deze komt er dan groen of grijs uit te zien. Dit voorkom je alleen door de urn regelmatig te poetsen. Moet de urn van zichzelf zijn kleur behouden, dan kun je beter een exemplaar van rvs kopen. Een urn van rvs kan tegen alle weersomstandigheden. De urn kan worden gegraveerd en heeft een coole look. Ook messing is een edelmetaal dat niet roest.

Steen kan ook

Veel urnen worden gemaakt van natuursteen. Een urn van steen is duurzaam en kan dus prima buiten worden neergezet. Populair zijn urnen van marmer. Natuursteen kan wel verkleuren. Leisteen of graniet is ook mooi. Omdat zowel marmer als graniet een natuurproduct is, is geen enkele urn van deze steensoorten hetzelfde.

UitvaartStore | Dé uitvaartwinkel van Nederland & België.

Urn van keramiek of glas

Keramiek wordt ook veel gebruikt voor urnen. Keramieken urnen zijn verkrijgbaar in vele vormen en kleuren en soms vol thematiek. Sommige zijn zo vormgegeven dat ze niet direct verraden een urn te zijn. Dan kan je de urn dus heel makkelijk een mooi plaatsje geven in je woonkamer. Keramiek blijft jarenlang fraai om te zien. Een specifieke vorm van keramiek is porselein. Keramieken urnen zijn ongevoelig voor zon en passen dus ook prima in een herdenkingshoekje in een tuin.

Een glazen urn is heel bijzonder. Een unieke herinnering waarin het as van een dierbare met zorg wordt bewaard. Fraai om naar te kijken en uniek in zijn soort.