Pospsych

Medische informatie online

Wat doet een businesscoach?

2 min gelezen
Coaching

Jaap Duin is psycholoog en coach, organiseert expedities naar afgelegen plekken in de natuur en begeleidt in het dagelijks leven mensen die moeten presteren onder grote druk.

Mijn vader was ondernemer, had een bouwbedrijf op Texel. Hij wist ondanks 25 man personeel genoeg tijd over te houden om te genieten, te golfen, wandelen, sporten. Een uitspraak die mij altijd is bijgebleven is toen wat hij zei toen hij het eens had over een andere ondernemer op het eiland. We kwamen hem tegen op straat, wallen onder de ogen, en hij praatte druk en hard.  oen het korte gesprekje tussen mijn vader en hem over was, de man wegliep, keek mijn vader hem hoofdschuddend na en zei; “die heeft wel leren werken, maar niet leren spelen”.

Coaching

“Je hebt leren werken, maar heb je ook leren spelen?”

Zoveel ambitieuze professionals herkennen dit: ze werken wel, maar komen aan leven, ontspannen en genieten niet toe.

Als businesscoach focus ik me dan ook primair op dat stuk:

Ik help managers, DGA’s en ondernemers om zaken helder en op orde te krijgen en samen met hun op zoek te gaan naar een leven waarin meer gespeeld wordt.

Het leven van iemand als ondernemer of in een leidende functie zit nou eenmaal iets anders in elkaar dan dat van iemand die om 17.00 uur z’n laptop dichtklapt. Als business coach moet je het klappen van de zweep kennen. Een ondernemer met een personeel heeft gewoon vaak veel zorgen. Vaak is de specifieke stijl van coachen dan ook een andere stijl die ‘normale’ coaches hanteren. Bij veel ondernemers moet je niet aankomen met tegeltjeswijsheden of allerlei testjes en huiswerkopdrachtjes. Daar is simpelweg de tijd niet voor.

Wat doe ik dan wel: ik ga nuchtere gesprekken aan. Zo kom je als professional vooruit. Want: wie is er in jou omgeving die je van scherpe feedback voorziet? Als businesscoach spiegel ik wat ik zie, luister scherp naar je woorden en geef je terug wat ik voel.

“Wie is er in jou omgeving die je van scherpe feedback voorziet?”

Zo help ik je vooruit naar die stap die je tot nu toe niet in je eentje kon zetten.

Wellicht is die stap in lijn met waar ik de afgelopen 12 jaar mensen mee hielp:

  • Meer liefde in je relaties.
  • Meer lol in je vriendschappen.
  • Meer tijd met je kind langs het sportveld.
  • Met een groep vrienden op een bijzondere vakantie.
  • Meer tijd om te sporten zodat je je weer fris en energiek voelt

Ohja, ik ben afgestudeerd (MSc.) als psycholoog, maar werk niet vanuit stappenplan of rigide methodiek. Gewoon van mens tot mens dus.

We doen dat in heldere taal, geen gezweef.

Wat trouwens niet wil zeggen dat we het niet over gevoel gaan hebben.

Meer over mijn diensten en blogs vind je op www.jaapduin.nl