Pospsych

Medische informatie online

De oorzaken van alcoholverslaving

2 min gelezen

Alcoholisme is een ziekte die leidt tot verslaving aan alcohol. Het wordt gekenmerkt door het dwangmatig drinken van, of hunkeren naar alcohol ondanks de negatieve gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid als gevolg van afhankelijkheid van de stof. De ziekte werd voor het eerst erkend door de American Medical Association in 1956, maar is de hele geschiedenis door waargenomen.

Dit zijn enkele oorzaken van een alcoholverslaving:

– Genetische factoren zijn in grote mate verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze aandoening, vooral als de ouders van de persoon alcoholisten zijn. Erfelijkheid maakt ongeveer 50 procent uit van het risico op alcoholisme. Dit betekent niet dat je alcoholist zult worden als een of beide ouders dat ook waren; het maakt alleen de kans groter dat je een chemischeafhankelijkheid opbouwt als je drinkt.

– Sociale en omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling van alcoholisme. Groepsdruk, stress en angst kunnen allemaal aanzetten tot drinken als een manier om ermee om te gaan. Alcohol is vaak gemakkelijk verkrijgbaar en sociaal aanvaardbaar, wat het moeilijk kan maken om weerstand te bieden aan drinken.

– Psychologische factoren zoals een laag gevoel van eigenwaarde en depressie kunnen ook tot alcoholisme leiden. Mensen die met deze problemen worstelen, grijpen naar alcohol om hun gevoelens te verdoven of hun stemming te verbeteren.

– Ten slotte kunnen fysieke factoren zoals schade aan de lever of de hersenen ook bijdragen tot alcoholisme. Als je bijvoorbeeld een verwonding of een ziekte hebt die pijn veroorzaakt, zal je wellicht meer geneigd zijn te drinken om die pijn te verzachten.

Gratis stockfoto met alcohol, alcoholisch drankje, alcoholische drank