Pospsych

Medische informatie online

Oogdefecten

1 min gelezen

Oogdefecten

 

Normaal gesproken hoort een persoon met perfect zicht afbeeldingen scherp te kunnen zien op het netvlies, terwijl ze kijken door het hoornvlies en de lens. Dit is wat een gezichtsvermogen “duidelijk” maakt. Als het beeld wazig is, duidt dit dus op het feit dat iemand een oog aandoening heeft die een gebrekkige zicht veroorzaakt.

 

De drie meest fundamentele oorzaken voor verstoord zicht zijn; astigmatisme, hyperopia en myopie. Dit zijn drie goed te onderscheiden aandoeningen, dus een korte uitleg over elk defect kan je helpen om uit te zoeken wat voor soort bril of contactlenzen van bijvoorbeeld proclear 1day, je nodig bent.

 

Astigmatisme

 

Astigmatisme is een optisch defect die vervormd zicht veroorzaakt, met vervaging van objecten dichtbij, maar ook veraf. Dit komt doordat het oog niet in staat is te focussen op een object en het om te zetten in een scherp beeld op het netvlies. Als het gering is kan astigmatisme visueel ongemak veroorzaken wat zich kan manifesteren in moeheid en hoofdpijnen.

 

Er zijn verschillende types astigmatisme: myopische astigmatisme, hyperopische astigmatisme en gemengde astigmatisme. Het verschil tussen deze drie soort is gebaseerd op de locatie van de brandpuntslijnen op het netvlies.

Meer verhalen