Pospsych

Medische informatie online

Wat is lanoline?

2 min gelezen

Lanoline is een natuurlijke, wasachtige substantie die wordt gewonnen uit schapenwol. Het staat ook bekend als wolwas of wolvet. Lanoline wordt al eeuwenlang gebruikt als ingrediënt in cosmetica en verzorgingsproducten vanwege de hydraterende en beschermende eigenschappen.

Een huidverzorgingsproduct

Lanoline wordt vooral gebruikt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, zalven, lotions en lippenbalsems. Het wordt gebruikt als een vochtinbrenger omdat het de huid hydrateert en beschermt tegen uitdroging. Lanoline is ook een uitstekende conditioner voor haar en nagels.

Voordelen van lanoline

Een van de voordelen van lanoline is dat het een natuurlijk ingrediënt is dat goed wordt verdragen door de meeste huidtypen, inclusief de gevoelige huid. Het kan helpen bij het herstellen van beschadigde huid en het verminderen van irritatie en roodheid. Lanoline heeft ook antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen van infecties en ontstekingen.

Alternatief van lanoline

Een alternatief voor lanoline kopen is bijvoorbeeld bijenwas, die ook hydraterende en beschermende eigenschappen heeft. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om geen dierlijke producten te gebruiken en kiezen daarom voor plantaardige alternatieven, zoals sheaboter, cacaoboter of kokosolie.

Om lanoline te gebruiken als huidverzorgingsproduct, kan het rechtstreeks op de huid worden aangebracht of worden toegevoegd aan een crème of lotion. Het kan ook worden gebruikt als lippenbalsem of als conditioner voor haar en nagels. Lanoline kan ook worden gebruikt om wrijving te verminderen tussen verschillende delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld bij hardlopers of wandelaars.

Lanoline bij Noordkroon

Noordkroon is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van natuurlijke verzorgingsproducten met lanoline als belangrijkste ingrediënt. Het bedrijf is gevestigd op Texel, een eiland in het noorden van Nederland, dat bekend staat om zijn schapen en wol.

De lanoline die door Noordkroon wordt gebruikt, wordt gewonnen uit de wol van Texelse schapen. Dit is van hoge kwaliteit en vrij van pesticiden en andere schadelijke stoffen. Noordkroon maakt gebruik van duurzame productiemethoden en werkt samen met lokale schapenboeren om de lanoline op verantwoorde wijze te verkrijgen.