Pospsych

Medische informatie online

De belangrijkste basispunten voor het helpen van een geliefde met een verslaving

2 min gelezen
Coaching

Heeft u een familielid of geliefde met een verslaving? Dan kan het omgaan met deze personen, of met de verslaving die de persoon is geworden, op dagelijkse basis enorm moeilijk zijn. Weet u niet meer waar u goed aan doet en hoe u uw geliefde hierbij moet helpen? CACN Verslavingszorg zet de belangrijkste basispunten en tips voor u op een rij.

Doen: Zorg goed voor uzelf

Verslaving treft iedereen, van de persoon in behandeling tot hun dierbaren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u sterk genoeg bent om de potentiële stress van het helpen van iemand die met een verslaving kampt, te beheersen. Erkennen dat het u allemaal teveel wordt en dat u wellicht professionele hulp nodig hebt, is normaal en gezond.

U overgeven aan zelfzorg is niet egoïstisch, vooral niet als u iemand helpt die met een verslaving omgaat. Ga door met gezonde activiteiten, zoals hobby’s en sociale uitjes. Therapie of counseling maakt deel uit van dat proces, maar het is noodzakelijk om u over te geven aan activiteiten die niet rond uw geliefde zijn gecentreerd. Bepaal wat uw nodig heeft om uzelf gezond te houden en geniet daarvan.

Niet doen: Toegeven aan manipulatie

Wanneer een persoon met een verslaving niet bereid is om behandeling te zoeken, zullen ze hun toevlucht nemen tot alles wat ze moeten doen om hun verslaving te blijven voeden. Dit kan in de vorm van liegen zijn, maar ook proberen de mensen die voor hen zorgen de schuld te geven. Het is belangrijk om grenzen te stellen en nee te leren zeggen. Het kan heel moeilijk zijn om niet negatief te reageren of u uzelf aan de vastgestelde regels te houden, maar het is noodzakelijk voor alle betrokkenen.

Doen: Kennis

Kennis is macht, en uzelf onderwijzen over verslavingen en behandelingen is een voordeel. Als u zich afvraagt ​​hoe u een alcoholische geliefde kunt helpen, doe dan onderzoek naar alcoholisme. Lees meer over de symptomen van alcoholverslavingen en over de beschikbare behandelingen. Ontwikkel uzelf over het specifieke type herstel waarin uw geliefde zich bevindt, zodat u beter kunt begrijpen wat hij doormaakt en wat voor soort hulp hij moet ontvangen. 

Niet doen: Te beschermend

Er kan een dunne lijn zitten tussen het helpen van iemand met een verslaving en hen onbewust in staat stellen hun verslaving te blijven uitvoeren. Soms als we denken dat we een geliefde beschermen tegen de gevolgen van hun verslaving, stellen we ze in feite in staat door te gaan met potentieel destructief gedrag. 

Bijvoorbeeld; bij een alcoholverslaving is het goed om te voorkomen dat uw geliefde rijdt, omdat dit hem en anderen in gevaar kan brengen. Echter; consequent aanbieden om deze naar huis te brengen wanneer hij of zij te dronken wordt, stopt hun acties niet, omdat het een formule opzet waarin u constant beschikbaar bent om ze te redden van hun eigen fouten.