Pospsych

Medische informatie online

Lormetazepam voor en nadelen

2 min gelezen

Men spreek van slapeloosheid als je enige tijd slecht slaapt en overdag niet goed kan functioneren. Slaapproblemen kunnen voorkomen uit spanningen of zorgen. Maar ook lichamelijke klachten als pijn kunnen slapeloosheid veroorzaken. Als je met slaapklachten komt bij de dokter zal hij je niet meteen een slaapmiddel voorschrijven. Hij gaat eerst kijken wat de oorzaak is en hoe hij de slaapklachten kan verhelpen. Ook kan hij rustgevende adviezen geven als je in de avond vaak wakker blijft liggen. 

Lormetazepam

Lormetazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. Lormetazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt je suf. Zo val je makkelijk in slaap en kun je goed doorslapen. Het is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je denkt dat je gedurende de nacht vaak wakker gaat worden. Het is belangrijk dat je dus thuis bent als je het inneemt en niet op straat of aan het werk. Dit middel werkt alleen goed als je het af en toe gebruikt, bijvoorbeeld om de drie dagen. Bij dagelijks gebruik neemt de werking af, omdat het lichaam aan het effect went.

Nadelen bij het gebruik van deze medicijn zijn; het kan zorgen voor hoofdpijn en duizeligheid. Deze  verdwijnen meestal na enige tijd als je gewend bent geraakt aan het medicijn. Ook kan het zorgen voor slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Je reactie- en concentratievermogen worden verminderd. Ongelukken kunnen plaatsvinden in het verkeer of tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Tenslotte kun je last hebben van spierzwakte, krachteloos gevoel in spieren. Deze bijwerking kan andere klachten veroorzaken, zoals wazig zien of dubbelzien.