Pospsych

Medische informatie online

Tips voor omgaan met kind met ADHD

2 min gelezen

5 tips voor het omgaan met een kind met ADHD

Als uw kind ADHD heeft dan heeft u ongetwijfeld aangepaste leefregels voor uw kind. Daarmee komt men in de praktijk vaak al een heel eind. Wat helaas wel eens vergeten wordt, is het gedrag van de ouders zelf. Hoe u zich als ouder opstelt tegenover uw kind is namelijk erg belangrijk. Daarom krijgt u in dit blog 5 tips voor het omgaan met een kind met ADHD.

1. Benader uw kind op een positieve manier

Uit onderzoek is gebleken dat het gedrag van kinderen met ADHD vooruitgaat als je als ouder je kind ook zo benaderd. Laat zien dat u erin gelooft dat uw kind zijn of haar gedrag kan en zal verbeteren. 20% tot 30% van de kinderen laat in dat geval al positieve verandering zien. Hoe positiever u als ouder hierin staat, hoe positiever de veranderingen van uw kind zullen zijn.

2. Beloon direct

Dat een positieve benadering effectief is moge duidelijk zijn. Daarbij hoort ook een directe beloning. Bij kinderen met ADHD dooft het effect van een beloning namelijk sneller dan bij kinderen die geen ADHD hebben. Daarom is er niet alleen een snellere beloning nodig, maar ook moet er vaker beloond worden. Denk hierbij aan een klein maar gemeend compliment of een kleine beloning nadat een kind iets goed doet.

3. Maak duidelijk wat wél toegestaan is

We zijn vaak snel geneigd om te zeggen wat er allemaal niet mag. Benoem juist vooral wat uw kind wél mag. Als u aan de lopende band ‘Nee’ en ‘Dat mag niet’ roept, dan weet uw kind op een gegeven moment niet meer wat er dan wél mag. Zo kunt u bijvoorbeeld zeggen: ‘Wil je springen? Dat is goed, maar dan alleen buiten.’

4. Zorg voor overzicht

Kinderen met ADHD hebben extra overzicht nodig. Vooral bij grote gebeurtenissen zoals Sinterklaas of kerst. Bespreek daarom vooraf met uw kind hoe de dag eruit gaat zien. Geeft bijvoorbeeld duidelijk aan dat straks mensen binnenkomen, dan komen de cadeaus en dat het kind daarna een stukje cake voor iedereen af mag snijden.

5. Straf snel maar niet overdreven streng

In het geval van straffen is het belangrijk om snel de consequenties te laten volgen op het verkeerde gedrag. Straf daarom meteen en klein. Een week wachten door het kind bijvoorbeeld na een week te zeggen dat hij of zij niet mee naar de dierentuin mag, heeft geen zin. Uw kind is het verkeerde gedrag dan alweer vergeten.

Lekker in je vel zitten

Het leven van een ouder is een druk leven met werk en sociale contacten er nog naast. U zal de eerste niet zijn die daardoor niet lekker in zijn of haar vel zit? Merkt u dat u niet helemaal lekker door het dagelijks leven gaat? Lees dan vooral dit blog eens voor wat handige tips.