Pospsych

Medische informatie online

Relatietherapie

3 min gelezen
relatietherapie in Rotterdam

Het verliefd worden op een persoon en daarmee een relatie aangaan voelt voor de meeste mensen fantastisch. Maar verliefdheid gaat na verloop van tijd over en maakt plaats voor een diepere genegenheid voor de andere persoon. Dan komt het ‘houden van’ om de hoek kijken. Dit wordt vaak als de basis van een goede relatie gezien, maar juist in huwelijken en relaties waar mensen veel van elkaar houden, loopt het wel eens mis. Dit is niet altijd omdat men niet meer van de ander houdt, maar spelen er allerlei andere factoren mee, zoals persoonlijkheid, de wijze van communicatie en zelf lichamelijke of psychische klachten. Voor relatieproblemen kun je relatietherapie in Rotterdam volgen.

Wat is relatietherapie?


Relatietherapie is niet meer dan een vorm van therapie, waarin onder begeleiding van een relatietherapeut, beide partners open en eerlijk hun gevoelens blootleggen. Overigens kan relatietherapie ook breder zijn. Het hoeven niet altijd relatieproblemen tussen partners te zijn, het kunnen ook relaties binnen een gezinssituatie zijn, zoals problemen tussen ouders en kinderen. Een veel gedacht misverstand, is dat het doel van relatietherapie is om partners weer opnieuw verliefd op elkaar te laten worden. Dit is niet het doel. Het doel is om wederzijds begrip te creëren en kijken naar wat er binnen een relatie juist wel mogelijk is. Komt hier bij een positieve uitkomst uiteindelijk weer verliefdheid bij kijken, dan is dit mooi meegenomen, maar niet het uiteindelijke doel van de relatietherapeut. Het kan zelfs zo zijn dat de uitkomst uiteindelijk is om uit elkaar te gaan. Ook dan is relatietherapie zinvol, om de breuk uiteindelijk op een respectvolle te laten verlopen.

Welke vragen staan er tijdens de relatietherapie centraal?


Het werk van een relatietherapeut bestaat er niet uit om het ideale relatieplaatje te schetsen, want die bestaat eenvoudigweg niet. Ieder koppel is verschillend en er kan sprake zijn van verschillende soorten relatieproblemen. Welke problemen er ook zijn, duidelijkheid scheppen over wat beide partners van elkaar verwachten en of ze eventueel naar elkaar toe kunnen groeien in deze verwachtingen, is het doel. De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden is dan ook wat beide partners van elkaar verwachten? Als hier concreet over gepraat wordt, dan is dit duidelijk voor alle partijen. De daaropvolgende logische vraag is dan of de partners ook aan de wederzijdse verwachtingen willen of kunnen tegemoetkomen? Als het antwoord is dat dit niet lukt, dan moet de vraag beantwoord worden waarom en wat de redenen zijn dat dit niet lukt en zijn deze redenen te overkomen? Met deze vragen wordt eigenlijk het gehele probleem samengevat en dit geeft duidelijkheid. Er kan vervolgens gewerkt worden aan welke stappen er genomen moeten worden om uiteindelijk toch een bevredigende en duurzame relatie op te bouwen.

Communicatie onlosmakelijk verbonden met een relatie


De bovenstaande vragen kunnen misschien vreemd overkomen, omdat er vanuit gegaan wordt dat partners deze zaken van elkaar weten. Communicatie is dan ook de sleutel van een goede relatie. Als partners niet van elkaar weten wat elkaars verwachtingen en behoeftes zijn, dan wordt er niet, niet voldoende of op een verkeerde wijze gecommuniceerd. Maar communicatie is niet altijd vanzelfsprekend binnen een relatie. Dit kan bijvoorbeeld aan het karakter liggen. De één kan extravert zijn, terwijl de ander juist introvert is. Ook de wijze van communiceren kan tussen partners verschillen. De één is direct heeft het hart op de tong, terwijl de ander via hints, humor of bepaalde opmerkingen dingen wil aangeven. Dit moeten partners van elkaar begrijpen, zodat er wel een goede communicatie kan ontstaan.

Wanneer aan relatietherapie beginnen?


De motieven om in relatietherapie in Rotterdam te gaan kunnen heel wisselend zijn. Over het algemeen zal dit pas gebeuren als beide partners geen licht meer aan het eind van de tunnel zien. Hier vooraf gaat meestal al een lange periode van een neerwaartse spiraal. Dit is soms al een te laat moment om naar een relatietherapeut te stappen. Het beste moment om in therapie te gaan, is als het besef er is dat problemen in de relatie steeds erger worden. Dan maakt het nog niet eens uit welke problemen er spelen. Partners zijn dan eerlijk over de bestaande problemen en er is dan zeker nog kans van slagen van de relatie met hulp van relatietherapie.