Pospsych

Medische informatie online

Welke plastisch chirurgische ingrepen worden door de zorgverzekering vergoed?

2 min gelezen

Er worden jaarlijks enorm veel plastisch chirurgische ingrepen uitgevoerd in Nederland. De reden van de ingrepen zijn enorm verschillend. Waar de een een ingreep doet wegens een schoonheidsstandaard, is de andere ingreep puur medisch. De kosten voor deze ingrepen zijn enorm hoog. Gelukkig zijn er een aantal ingrepen die een zorgverzekering vergoed. Wil je weten welke ingrepen dat zijn? A Klinieken zet het voor je op een rijtje!

Ooglidcorrectie

Over het algemeen geldt dat alle ingrepen die een medische oorzaak hebben worden vergoed. Een van deze medische oorzaken kan een gezichtsveldbeperking vanwege een verslapping of een verlamming zijn. Om dit op te lossen kun je een ooglidcorrectie uit laten voeren. Een oogarts uit een ziekenhuis of uit een zelfstandig behandelcentrum stelt vast of er sprake is van een verslapping of een verlamming waardoor er een een beperking van het gezichtsveld is. De kosten van een ooglidcorrectie liggen tussen de 800 en de 1400 euro. Let goed op dat je natuurlijk wel eerst je eigen risico betaalt. Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed, omdat dit een cosmetische ingreep is.

Aangeboren afwijkingen

Een andere ingreep dat wordt vergoed is een ingreep die een aangeboren afwijking corrigeert. Hierbij kun je denken aan een hazenlip, een misvorming van het benig aangezicht, geboortevlekken of de woekering van bloedvaten of bindweefsel. Ook als je vastgestelde transseksualiteit is er een dekking mogelijk om de primaire geslachtskenmerken te corrigeren.

Borstverkleining

Een laatste ingreep dat vergoed wordt door de zorgverzekeraar is een borstverkleining. Net als bij een ooglidcorrectie moet de borstverkleining door medische redenen noodzakelijk zijn. Zo kan het alleen als je lichamelijke klachten hebt door de grootte van de borsten, zoals pijn in de rug en schouders. Daarnaast moet je ook een BMI onder de 30 hebben en moeten alle andere therapieën (zoals fysiotherapie) niet voldoende effect hebben gehad.